Duhovnost: Heamin Sunim: Stvari koje možete vidjeti samo kada usporite

Rješenje mirnoga i spokojnoga života je rasprodati sve što imate, spakirati ono najneophodnije, kupiti jeftinu kućicu u nekom od ruralnih krajeva Hrvatske čiji su vlasnici otišli potražiti sreću kod Angele Merkel, možda neka kravica i mali vrt da ne bi morali voziti do još jedne prodajne jedinice nekog od trgovačkih lanaca koji propadaju ili ne propadaju i… to je to. Ili?

Možda, ipak, niste za tako drastična rješenja i ne namjeravate daljnji život provesti na nekom od napuštenih svjetionika na Jadranu kojih ima ili nema i na kojima bi se vi osjećali dobro ili manje dobro. Da se odreknete smartphonea pa da ne možete slati selfije sa zalaskom sunca u pozadini za koji očekujete najmanje trocifrenu brojku lajkova frendova kojima se već odavno smrklo? E, to već ne dolazi u obzir.

A onda?

Želite pronaći neku svoju malu oazu sreće u ovomu svakodnevnom tornadu koji vas pokupi još tamo kada ustajete iz kreveta te potom izbaci umorne i izmoždene nakon svakodnevne borbe s neplaćanjima, opomenama i sličnim pojavama koje vam u najvećoj mjeri ispunjavaju život?

Svoju viziju rješenja za ovaj vid traženja mira nudi budistički svećenik Haemin Sunim u svojoj uspješnici podužeg naslova: „Stvari koje možete vidjeti samo kada usporite: kako biti spokojan i osviješten u današnjemu užurbanom svijetu. Sunim, koji je rodom iz Južne Koreje, a školovao se u Bostonu i Sjevernoj Kaliforniji, nam preporuča način na koji ćemo prepoznati one kratke trenutke koji nam život čine sretnijim, kao što je naprimjer osmijeh djeteta. Knjiga je u Južnoj Koreji prodana u preko tri milijuna primjeraka, a na američkom se tržištu pojavila početkom veljače ove godine.

duhovnost-1

Knjigu čini osam kratkih poglavlja koja je u hiperubrzanomu kapitalističkom svijetu čine dostupnom i najzaposlenijem čitatelju. Govori se o ljubavi, duhovnosti, odnosima među ljudima, odmoru, strasti i još nekim pojavama koje je stalna bitka za preživljavanje možda gurnula u drugi plan. Knjiga je u Južnoj Koreji objavljena 2012. godine, a prije svog izdanja na engleskom jeziku, prevedena je na kineski, japanski i francuski.

U svojim razmišljanjima Sunim puno prostora posvećuje odnosu uma i svijeta. Sve ono što vidimo oko sebe posljedica je naše svijesti i stvarnost oko sebe mijenjamo snagom našeg intelekta te djelima koja proizlaze iz našeg načina razmišljanja.

Na svojem Twitter profilu Haemin Sunim ima preko 1,2 milijuna pratitelja koji svakodnevno započinju dan ili odlaze na počinak s njegovima mudrostima.

Zanimljivo je da je Sunim stigao u SAD da bi studirao filmsku umjetnost, no po dolasku se u potpunosti posvetio religioznom životu. Obrazovao se na Berkeleyju, Harvardu i Princetonu te je prvi korejski svećenik koji je poučavao religiju na nekom američkom koledžu. Svoje vrijeme sada provodi na relaciji New York – Južna Koreja.

Haemin Sunim je na izvrstan način uklopio sve  prednosti današnjice pa putem društvenih mreža svakodnevno komunicira s milijunima sljedbenika koji između svojih radnih obveza prate njegove tweetove i objave na Facebooku.

Ne treba niti sumnjati da će južnokorejski  svećenik imati sve više pratitelja u vremenu koje predstoji, pogotovo nakon što je njegova knjiga objavljena na engleskom jeziku. Sigurno je da upravo Amerikanci žude za ovakvom vrstom štiva koje se čita u bilo kojoj prilici i bez potrebe za dubljom koncentracijom.

Citat: Ako se sami ne promijenimo, svijet će nas prisiliti na promjenu što može biti jako bolno. Promjene su neophodne za duhovni rast.

Be the first to comment on "Duhovnost: Heamin Sunim: Stvari koje možete vidjeti samo kada usporite"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*