Nacionalni park Krka: Predstavljena knjiga “Kanjon vođen zvijezdama”

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u utorak, 16. svibnja 2017. u 12 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik predstavila je knjigu Kanjon vođen zvijezdama. Zbirka je to pjesama autorice Renate Basić, obogaćena prekrasnim prizorima Krke zabilježenih okom Marianne Slavice i Nikoline Šarić.

Autorica pjesama Renata Basić naglasila je kako je Kanjon vođen zvijezdama mnogo više od zbirke pjesama: „Ovo je poklon paket koji se sastoji od knjige, CDa, straničnika i kuverte s pismima kako bi nam, svi koji pročitaju knjigu, poslali svoje dojmove. Knjiga je prevedena na engleski a na CDu se nalaze pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku. Inspiracija za ovu knjigu potekla je od Nacionalnog parka „Krka“, posebno lokaliteta Skradinski buk, njegove prirode, povijesti i etno kulture. Stvarali smo je šest mjeseci kako bismo optimalno složili kompoziciju fotografija s pjesmama“.

kanjon 020manjeyaweb

Iako krška rijeka, Krka nikada ne presušuje, pa tako ni inspiracija brojnih zaljubljenika u njezinu prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu. Oslikana kroz povijest perom Jurja Šižgorića, Petra Zoranića, Petra Divinića ili Bernarda Shawa, Krka prenosi očaranost svakoga tko je i na tren osjeti i upije u svoj njezinoj raskoši.

Zaista mi je drago što sam s kolegicama mogla sudjelovati u stvaranju ove lijepe zbirke. Bila je to jedinstvena i prekrasna suradnja kojom svoj hobi i ljubav prema fotografiji predstavljamo javnosti. Fotografija me od malih nogu privlačila posebno kroz prirodu i pejsažne motive a Krka je postala sastavni dio mog životnog okruženja. Putem fotografije isražavam svoju kreativnu stranu a isto tako i emociju koju nam Krka pruža. Krka nam svaki put nudi neko novo iskustvo koje me potiče da ga zabilježim kroz objektiv fotoaparata“, istaknula je amaterska fotografkinja Marianne Slavica.

Zbirka pjesama Kanjon vođen zvijezdama, stvarana šest mjeseci, spoj je nježne poezije i boje i kompozicije trenutka uhvaćenog okom fotografa. Knjiga je doprinos bogatoj izdavačkoj djelatnosti JU „NP Krka“, ovaj put ne u njezinoj edukativnoj ulozi, već u onoj koja oplemenjuje dušu.

kanjon 040manjeyaweb

Nikolina Šarić već dugi niz godina aktivno se bavi amaterskom fotografijom a o projektu je rekla: „Nacionalni park „Krka“ napravio je još jedan iskorak u svojoj bogatoj izdavačkoj djelatnosti koja osim znanstveno-edukativnog karaktera dopušta i nama kreativcima da pokažemo kako se Krka može doživjeti na različite načine. Novi je to doživljaj za nas koji Krku poznajemo ali i za posjetitelje koji će tek doći. Nadam se da su ovo otvorena vrata za sve druge kolege kreativce. Projekt je nastao iz potrebe da naša kreativna energija i ljubav prema Krki zaživi putem fotografija i pjesama. Zaista nam nije teško naći inspiraciju za rad u ljepotama i specifičnosti stvaranja Krke. Krka je mistična čuvarica povijesti. Krka je velika inspiracija za sve i nikada se neće moći istražiti do kraja“.

Da bi se Krka voljela, mora se živjeti. Netko je živi kroz pero, netko preko fotoaparata. Renata, Marianne i Nikolina zasigurno je žive.

Be the first to comment on "Nacionalni park Krka: Predstavljena knjiga “Kanjon vođen zvijezdama”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*