Bouldering – umijeće penjanja po zgradama

Vidjeli ste ih gotovo svi – na YouTubeu ili u dijelu televizijskih vijesti koji u žurnalističkom prikazu govori o zanimljivostima iz svijeta. Oni su hrabri, ali ih mnogi smatraju i suludima – penjači na najviše zgrade, većinom bez zaštitne opreme. Najčešće ih nakon njihovih poduhvata privodi policija jer je to što oni rade zakonom najstrože zabranjeno.

Vratolomije kojima se bave nazivaju se BUILDERING, što je kombinacija riječi zgrada (building) i pojma bouldering iz penjačkoga žargona.

Čitavu je pošast započeo još 1895. engleski alpinist Geoffrey Winthrop Young penjući se na krov Sveučilišta u Cambridgeu. Poznatija su imena još Harry H. Gardiner i George Polley, a u novije vrijeme Dan Goodwin koji se popeo na mnoge od najviših zgrada na svijetu uključujući Svjetski trgovački centar, Searsov toranj, centar Johna Hancocka, CN-ov toranj i nedavno (2014.) zgradu Telefónice u gradu Santiagu u Čileu za potrebe show programa „Nadljudi Stana Leeja“.

bouldering-web1

Zanimljivo je da je zlatna era uspinjanja na zgrade bila u New Yorku od 1915. do 1920. kada su gradske vlasti legalizirale ovu aktivnost, ali je zabilježeno i mnogo smrtnih slučajeva, odnosno pada s nebodera ili građevinskih konstrukcija.

Zasigurno, najpoznatiji je od svih penjača po megazgradama Francuz Alain Robert poznat kao francuski „Spider-Man“. Penjanje najčešće započinje u ranu zoru te se nakon toga obično okupi mnoštvo promatrača koji žele svjedočiti njegovim vratolomijama. To skoro uvijek privlači pažnju policije koja ga onda privodi čekajući ga na vrhu zgrade ili na nekom od katova. 2011. godine popeo se na 830 metra visoku zgradu Burj Khalifa u Dubaiju.

Druge poznate zgrade po kojima se Robert penjao su: Empire State Building u New Yorku, most Golden Gate u San Franciscu, Sears Tower u Chicagu, Toranj Jin Mao u Šangaju, Torch Doha u Dohi, Taipei 101 u Tajvanu te oba Petronas tornja u Kuala Lumpuru u Maleziji. Također se penjao na Eiffelov toranj i Toranj Montparnasse u Parizu te zgradu opere u Sydneyju.

Pošast vratolomija po visokim zgradama uzima sve više maha i sve je opasnija, pa smo svjedoci velikog broja snimki na društvenima mrežama u kojima mladići i djevojke (najviše iz Rusije i drugih zemalja bivšega Istočnog bloka) bez ikakve zaštitne opreme skakuću po rubovima nebodera balansirajući iznad ambisa. Popularno je i penjanje po antenama, tvorničkim dimnjacima i slično.

 

Be the first to comment on "Bouldering – umijeće penjanja po zgradama"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*