Uz Dan planeta Zemlje: Program riječke ekološke udruge u više od 90 hrvatskih škola

Dana 22.04 obilježiti ćemo Dan planeta Zemlje što je prilika da se još jednom podsjetimo na važnost očuvanja okoliša i održivog razvoja. Briga za prostor u kojem živimo i razumno korištenje energenata imperativ su za opstanak sadašnjih i budućih generacija na našem planetu.

Udruga Ekološko socijalni forum je krajem prošle kalendarske godine započela realizaciju programa “Zeleni filmovi u vašoj školi” koji će se do kraja ove školske godine održati u više od 90 hrvatskih škola. Mnoge školske ustanove će upravo projekcijom zelenih filmova obilježiti Dan planeta Zemlje u svojim sredinama. Vrijednost programa je prije svega prepoznao Odjel za kulturu PGŽ te je prvi program održan u Hotelijersko turističkoj školi u Opatiji.

Program se sastoji od projekcije kratkog dokumentarnog filma te rasprave o odgledanom sadržaju u kojem učenici mogu izreći svoje kritičko mišljenje. Pomoć u ovome dijelu je priručni pisani materijal koji udruga dostavlja nastavnicima. Nakon održanog programa učenici mogu ispuniti on – line anketu o tome kako su njime zadovoljni, a profesori dostavljaju izvještaj o održanom programu. Dostavljeni materijali se evaluiraju i školama dostavljaju u obliku izvješća. Dio programa će biti i promotivni i školski filmovi domaćih ustanova, muzeja, fakulteta, udruga, nacionalnih parkova i ostalih subjekata koji svojim radom doprinose zaštiti prirode i poticanju održivog razvoja.

Očekuje se da će se početkom školske godine broj zainteresiranih škola popeti na preko 200, a u ponudi će biti više filmova i programa tako da će učenici i nastavnici moći izabrati onu “zelenu” temu koja im najviše odgovara.

Program prati moderna stremljenja u hrvatskom školstvu te je inovativan i na širem europskom i svjetskom nivou te će se razvijati u smislu kreativnog motiviranja učenika da i sami pokušaju putem mobitela snimiti svoje zelene filmove koji će se moći realizirati uz pomoć udruge u projektu „Budi zeleno kreativan“.

Be the first to comment on "Uz Dan planeta Zemlje: Program riječke ekološke udruge u više od 90 hrvatskih škola"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*