Feng Shui: Luan Tou: Preusmjerite energiju okoliša u svoj radni ili životni prostor

Feng Shui više nije nepoznata riječ čak ni u širim krugovima. Većina će reći da se radi o istočnjačkoj vještini uređenja prostora u kojem boravimo, na poslu ili kod kuće, prema određenim zakonitostima koje bi dovođenjem pozitivne energije trebale dovesti do sklada i harmonije.

Bitno je znati da se „chi“ ili energija koja postoji u našem okruženju dijeli na pozitivnu i negativnu. Da ne bi bilo nikakve zabune, Kinezi pozitivnu ili prosperitetnu energiju (Shenq chi) nazivaju i energijom ili „chijem“ života, dok negativnu i stagnirajuću energiju (Sha -Chi) nazivaju još i ubojitim „chijem“.  Podrazumijeva se da želimo obitavati na mjestima na kojem se nalazi mnogo pozitivne (Shenq) energije. Da bi to postigli, potrebno je potražiti neke indikatore koji govore o tome gdje se takva vrsta energije nalazi. U starim Feng Shui zapisima možemo pronaći tekstove o tome da je „chi“ nošen vjetrom i da se akumulira u blizini vode. Planine koje su bujne vegetacijom bogat su izvor „chia“. U Feng Shui u su planine sinonim za Zmaja, a „chi“ se naziva i Zmajevim dahom. Treba još reći da se planine povezuju s „yin“ polovicom, dok se rijeke i jezera kao mjesta akumuliranja energije vezuju za „yang“.

Obično kada govorimo o Feng Shuiu, pred oči nam dolazi osoba koja se razumije u ovu vještinu te koja obilazi naš stambeni prostor i daje nam upute o premještanju raznih stvari kao što su položaj kreveta, stola za kojim ručamo ili mjesta na kojem se odmaramo tijekom dana. No pravi majstor Feng Shuia mora biti upoznat i s punom širim spektrom i tu govorimo o Luan Tou, dijelu Feng Shuia koji na puno većoj skali i geografskoj površini razmatra kondicije prostora u kojem živimo.

Luan Tou vrednuje mjesto u kojem obitavamo s obzirom na prirodne i umjetne elemente koji se nalaze u okolici. To podrazumijeva planine, umjetne tornjeve, antene i odašiljače, vodene površine i slično koji mogu pospješiti, ali i blokirati tijek energije. Već smo rekli da su planine pozitivni faktori ako su blage te pune flore i faune, no problem je kada se radi o strmim, golim i nepristupačnim planinama koje će na svojim oštrim klisurama zaustaviti protok „chia“.

U kineskoj metafizici planine nastaju magnetskim privlačenjem zvijezda na nebu te upravo u njima boravi energija koju želimo privući u našu neposrednu  okolinu. Stoga je poznavanje krajobraza važan element u svakom pokušaju da prostor u kojem živimo osmislimo po zakonitostima Feng Shuia. Ako osoba koja prakticira ovu drevnu vještinu ne poznaje raspored planina ili rijeka, teško će odrediti što je uopće pozitivna energija.

Pravilno kvalificirani Feng shui majstor je onaj koji se ne služi samo formulama i izračunima koji se koriste u različitim Feng shui sustavima, već ima i oko za krajobraz, planine, rijeke i ostale prirodne elemente u blizini.

Postoji uvjerenje da je bilo koja planina koja se nalazi na sjeveroistoku povoljna za stanovnike te nekretnine. Svi vodeni oblici, uključujući i bazene, koji su locirani na jugozapadu nekretnine povoljno utječu na prosperitet ukućana. Ako živite u velikim gradovima u kojima u okruženju nema planina i rijeka ili jezera, tada se neboderi uzimaju za planine, a veliki prazni prostori kao voda. Kod Luan Toua analiziraju se lokacija, oblici, blizine pa čak i mirisi.

Može se slobodno reći da je „vanjski“ Feng Shui čak i važniji od unutarnje dekoracije jer nju ćemo puno lakše dovesti u red nego okruženje kuće ili stana u kojem živimo.

Plavo – boja za 2017.

Voda je sinonim za plavu boju tako da će ova godina biti u tom koloritu. Stavite čim više plave boje u vaš radni ili životni prostor. Koristite namještaj i posuđe u plavim tonovima jer će oni odlično utjecati na razinu vaše sreće i energetske potencijale.

S obzirom na 12 kineskih znakova zodijaka, 2017. godina će biti puna ljubavi i romantike za one koji su rođeni u godini štakora, majmuna ili zmaja. Mnogo će se parova vjenčati, useliti u nove kuće  i dobiti djecu. Parovima koji očekuju djecu preporučuje se crvena ili purpurna boja u jugoistočnim dijelovima kuće.

Be the first to comment on "Feng Shui: Luan Tou: Preusmjerite energiju okoliša u svoj radni ili životni prostor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*