U Šibeniku održan seminar “eTwinning and outdoor learning”

Multilateralni seminar „eTwinning and outdoor learning“ održan je od 31. svibnja do 3. lipnja 2017. u Solarisu u Šibeniku u organizaciji Nacionalne službe za podršku eTwinningu iz Hrvatske koja djeluje u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Seminar je obuhvatio inovativne tematike učenja na otvorenom, iznimno popularan oblik podučavanja za koji ne postoji veliki broj stručnih edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike.

Stotinjak sudionika iz 21 europske države tijekom četverodnevnog seminara imalo je mogućnost učiti o korištenju početnih i naprednih alata na eTwinningu iz drukčije perspektive. Naglasak je bio na aktivnostima na otvorenom i alatima kojima se učenici uz pomoć tehnologije pritom mogu koristiti, poput QR koda, MAPinra i Thinglinka. Voditelj radionica na otvorenom bio je Marco Neves, priznati obrazovni stručnjak u području korištenja IT-a u nastavi iz Portugala.

Na početku seminara sudionici su upoznati s teorijskom i pedagoškom pozadinom projekata na otvorenom te primjerima dobre prakse. Knjižničarka Bistrica Snjeľana Kovačević, hrvatski eTwinning ambasador Tomislav Pavlović i Erasmus+ ambasadorica Danijela Takač predstavili su primjere dobre prakse kako bi nadahnuli sudionike na provođenje projektnih aktivnosti na otvorenom u različitim obrazovnim područjima.

Sljedeći su dan hrvatski ambasadori Alenka Miljević i Tomislav Pavlović vodili radionice eTwinning Live i Twinspace za eTwinning početnike i napredne korisnike. Potom je voditelj Marco Neves održao prvu radionicu na otvorenom „Workshop on web tools for outdoor learning“ na kojoj je sudionike upoznao s inovativnim načinima upotrebe alata na otvorenom u igri i učenju.

Trećeg dana seminara aktivnosti na otvorenom organizirane su u Nacionalnom parku Krka, gdje su sudionici, osim stečenih IKT znanja, prepoznali važnost aktivnosti na otvorenom u doprinosu osvješćivanju važnosti očuvanja okoliša kod učenika.

Projektni timovi koji su formirani tijekom seminara osmišljavali su i planirali nove međunarodne eTwinning projekte. Rezultiralo je to registracijom 23 nova europska projekta koje su timovi prezentirali posljednji dan seminara.

Svi su sudionici pozitivno ocijenili ovaj seminar, a posebice tematiku koja je inovativna i vrlo zanimljiva svim odgojno-obrazovnim stručnjacima, ali i njihovim učenicima. Prema komentarima sudionika, za većinu ne postoje prepreke da naučeno integriraju i koriste u nastavi i podučavanju. Rui Ramos, ravnatelj osnovne škole iz Portugala, ističe kako je provođenje projekata na otvorenom izvrstan način upotrebe tehnologije u svrhu učenja za njihove učenike i istodobno način na koji će učenici provoditi više vremena na otvorenom.

Marina Nadoveza iz O© Brodarica izrazila je veliko zadovoljstvo mogućnošću sudjelovanja na jednom ovakvom kontaktnom seminaru. Naglasila je važnost učenja i unapređivanja komunikacije na stranom jeziku te važnost neposrednih kontakata s potencijalnim projektnim partnerima. Veća motivacija i odgovornost pri provedbi projekata upravo je potaknuta izravnom komunikacijom između partnera.

Petra Bergoč, učiteljica razredne nastave iz Slovenije, ističe da joj je kao početniku u eTwinningu bilo sve korisno te da već razmišlja o tome kako će naučeno primjenjivati u svim nastavnim predmetima koje podučava.

Be the first to comment on "U Šibeniku održan seminar “eTwinning and outdoor learning”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*