Ministarsvo zaštite okoliša kao haripoterovsko ministarstvo magije

Mnistarstvo zaštite okoliša i energetike je slobodno se može reći jedno od najtajanstvenijih i o njegovu radu se jako malo zna. U razgovoru s nekima od eminentnih hrvatskih novinara koji prate područje zaštite okoliša rečeno je kako je upravo na press službu i glasnogovorništvo tog ministarstva najviše pritužbi te kako redovno kasne s odgovorima i uglavnom ih šalju u pisanom obliku. To smo i sami doživjeli kada smo tražili od ureda ministar Ćorića da nam odgovore na pitanje kakve su kompetencije ministra Ćoriča za vođenje baš ovog resora. Slobodno bi se moglo reći kao nekakvo ministarstvo magije iz sage o malenom čarobnjaku.

Na naše pitanje kako ocjenjuju rad ministarstva ocjena je bila između 2 i 3. Prije svega zbog iznimne sporosti u donošenju odluka i to npr. energetske strategije koja se već čeka godinama. Financirana je strategija prilagodbe klimatskim promjenama, a sad je ne žele promovirati niti reći koje će od 80-tak mjera financirati, navode naši izvori
Ministar je slabo ili nikako dostupan za razgovore s novinarima baš kao i novi direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Dok je ekoloških problema sve više kao npr. otpad svih vrsta – opasni neriješen, građevinski djelomice u Zagrebu i Rijeci, drugi grad po veličini nema dozvolu za odlaganje, zakone koje donosimo ne provodimo, inspekcije su blage, kazne za počinitelje su smiješno male, sudstvo tragično neučinkovito što je sve rezultat neusvojenih općih društvenih vrijednosti, neriješen je problem mulja iz pročistača, nemamo strategiju prelaska na 100 posto obnovljive izvore i ekološku poljoprivredu. Trujemo se na različite načine i čudimo visokom mjestu na europskoj ljestvici malignih oboljenja.

Za to vrijem stiće se dojam kako bi ministar Ćorić najradije zasjeo neku drugi fotelj koja bi mu više odgovarala i to najvjerojatnije ona ministra financija. Jasno je da je ministarstvo zaštite okoliša prevažno da bi nekome bila samo usputna stanica dok ga stranačka križaljka ne prebaci na neko drugo mjesto.

Be the first to comment on "Ministarsvo zaštite okoliša kao haripoterovsko ministarstvo magije"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*